FOR LÆRERE

 

FeteFakta er et verktøy for deg som underviser på ungdomsskoletrinnet. Det tar for seg grunnleggende kunnskap om næringsstoffet fett, og hvilken plass fettet har i både kosten og livsstilen vår, og berører kostsirkelen, mattrender og aktivitet.

Dette undervisningsopplegget er enkelt å sette seg inn i og skal gjøre det lettvint for deg som lærer å kunne raskt forberede timer. Det består av tilrettelagt og inspirerende teori, som er lettlest og lærerikt, og fungerer selvstendig uten den praktiske delen.

Du kan gjennomgå kapitlene kronologisk eller hoppe rett på kapittelet som er relevant for din undervisningsplan.


Hvert kapittel består av:
 • Læringsmål
 • Læringsdel
 • Miniquiz
 • Oppsummerende notater

  KAPITTEL 1 OPPSUMMERT

  Det første kapittelet går igjennom forskjellene mellom mettet og umettet fett. 
  Det tar for seg fordelene med omega-3 og omega-6, og diskuterer kolesterolets funksjon og effekt på kroppen. Kapittelet avslutter med mettede og umettede fettsyrer.

  KAPITTEL 2 OPPSUMMERT

  Det andre kapittelet handler om hvorfor fett er viktig for kroppen med både lister og fakta. Usikkerheten rundt skiftende mattrender, verktøyet kostholdssirkelen og norske helsemyndigheters kostholdsråd er tre viktige temaer, før vi avrunder med fordelene av fett og trening.

  KAPITTEL 3 OPPSUMMERT

  Det tredje kapittelet beskriver synlig og usynlig fett, hvordan man ser forskjell og hva de inneholder. Det går også gjennom ingrediens- og næringsdeklarasjonen og hva disse forteller oss når man handler i butikk eller på nett.

  KAPITTEL 4 OPPSUMMERT

  Det fjerde kapittelet forholder seg til kaldpressede og varmpressede matoljer. Det beskriver innholdet og bruksmåten til margarin og smør, og avslutter med myndighetenes nøkkelhullmerking.