SMOOTHIE-
BOWL

Frokost gir kroppen en kickstart på dagen. Dagens første måltid burde gi mye energi for å komme i gang med dagens gjøremål. Et godt alternativ til brødskiva er smoothiebowl. Da får du i deg nok fiber til å holde magen i gang, samtidig som du frisker opp hverdagsfrokosten med frukt og grønt.

SLIK GJØR DU: Kjør gresk yoghurt, frossen skogsbærblanding, peanutsmør og avokado til en jevn og luftig smoothie. Skrell og del kiwi i halve skiver. Fordel smoothie i dype boller og dekorer med kiwiskiver, blåbær, gresskarkjerner og chiafrø. Server med en gang.

TIPS! Du kan også toppe med det du har av friske bær, frukt i biter, nøtter og frø fungerer godt. Tenk på en miks av konsistens og farge.

Varier oppskriftene etter hva du har i kjøleskapet ditt og hva du liker best. Husk å rydde etter deg!

 

POKE-
BOWL

Lunsj bidrar med på holde blodsukker, energi- og konsentrasjonsevnen oppe. Den burde være variert og energirik. Et smart alternativ er pokebowl. Da får du i deg både fisk og grønnsaker, og mange viktige næringsstoffer du trenger for å holde deg gående igjennom dagen.

SLIK GJØR DU: Skjær laks i terninger. Kok fullkornsris etter anvisning på pakken. Skjær mango og avokado i terninger, og vårløk i ringer. Bland sammen soyasays, sesamfrø og sriracha chilisaus, og vend inn lakseterningene. Ha ris i bollene og topp med mango, avokado og laks. Server gjerne med soyasaus ved siden av og majones blandet med noen dråper Sriracha saus på toppen.

TIPS! Velg gjerne soyasaus som inneholder mindre salt.

Varier oppskriftene etter hva du har i kjøleskapet ditt og hva du liker best. Husk å rydde etter deg!

BANAN-
LAPPER

Et mellommåltid er en god måte å gi kroppen påfyll for å kunne prestere gjennom hele dagen. Vil du ha noe veldig raskt er det alltid bra med frukt og grønt, men vil du ha en ekstra boost er det smart å gå fiberrikt, slik som ved bananpannekaker. Har du næringsrike mellommåltider gjennom dagen, er sjansen mindre for at du spiser mer enn du trenger ved neste måltid.

SLIK GJØR DU: Ha alle ingrediensene i en bolle, bruk en stavmikser til å mose sammen alt. Hvis du har en blender så bruker du den.
Stek små pannekaker i en stekepanne på medium varme. Du kan steke 3 pannekaker om gangen i en vanlig stekepanne. Bland peanutsmør og yoghurt og server med kokkosflak, nøtter, jordbær.

Varier oppskriftene etter hva du har i kjøleskapet ditt og hva du liker best. Husk å rydde etter deg!

KYLLING- WRAPS

En kveldssnack er en god mulighet til å kunne sette seg ned for å hvile og senke skuldrene etter en lang og hektisk dag. Et lite og sunt kveldsmåltid, som kyllingwraps, kan hjelpe deg med å finne roen og gi deg det lille ekstra som kan bidra til en god natts søvn.

SLIK GJØR DU: Gjør klar ingrediensene; del kyllingen i mindre biter og stek raskt i margarin. Skjær avokado i skiver, strimle mango og gulrot, og bland salsa og rømme til en dressing.

Smør wrapen med et tynt lag dressing. Legg på salatblader, kylling, avokado, mango og gulrot. Rull wrapen stramt sammen og pakk den inn i matpapir eller folie.

Varier oppskriftene etter hva du har i kjøleskapet ditt og hva du liker best. Husk å rydde etter deg!

FALAFEL

Middagen er som aller best når den deles med familie eller venner! Falafel er en lettlaget og smaksrik vegetarrett, som du kan overraske noen med til et hyggelig måltid.

SLIK GJØR DU: Hell vannet av kikertene, grovhakk løken og rens hvitløksfeddene. Ha alle ingredienser (foruten Melange) i en kjøkkenmaskin og mos til du har en fin masse. Form små boller (ca. 16 stk.). Varm en stekepanne på middels sterk temperatur, ha i flytende Melange og stek falaflene til de er gylne på alle sider. Bland inn litt presset hvitløk, sennep og sitronsaft.

TIPS! Server falaflene i nanbrød eller tortilla med salat, cherrytomater og yoghurtdressing. 

For glutenfri falafel, kan du erstatte hvetemelet med kikertmel eller glutenfri lys melblanding. Husk å rydde etter deg!

 

FISKEPINNER MED OVNSBAKTE POTETER

Alle har fiskepinner til middag en gang iblant. Men hjemmelagde er det ikke så ofte blir servert! Å lage selv er enklere og går fortere enn du tror!

 

SLIK GJØR DU: Start med potetene. Sørg for at stekeovnen er tom, og sett den på 200°C (over og- undervarme). Vask og del potetene, først på langs og deretter på skrå, slik at det blir små båter. Legg dem i en bolle med en blanding av olje, salt og pepper og bland godt. Legg potetbåtene over på et stekebrett med bakepapir og stek til potetene har fått en fin gyldenbrun farge (Ca 30 min). Tørk av fiskefileten og skjærer den i 10 cm lange «pinner». Finn fram 3 skåler. Ha hvetemel, salt og pepper i den første, pisket egg i den andre, og griljermel i den tredje. Vend fiskebitene først i melblandingen, deretter i egget, og til slutt i griljermelet. Legg fiskepinnene på en tallerken mens du varmer opp flytende Melange i en stekepanne. Stek pinnene i 2-3 minutter på hver side, avhengig av tykkelse. Legg de ferdigstekte pinnene på en tallerken med litt kjøkkenpapir, slik at papiret trekker til seg overflødig fett.

TIPS: En frisk gulrotsalat smaker veldig godt til: Skrell og riv 4 gulrøtter på rivjern, og bland inn saften fra en appelsin. Husk å rydde etter deg!

LINSEGRYTEN INDISK DAAL

Røde linser er en fantastisk råvare som vi gjerne kan spise mer av. Med mye protein og fiber metter de godt og lenge. De brukes ofte i vegetariske retter, som indisk daal. Dette er en gryte med masse smak! Sødmen fra søtpoteten og den
milde blomkålen gir fin balanse til den spennende krydderblandingen.

 

SLIK GJØR DU: Finn frem alle ingrediensene. Kok opp 5 dl vann, tilsett buljongterningen og la kjelen stå på svak varme til terningen har løst seg opp. Finhakk rødløk og hvitløk, skrell søtpoteten og skjær i terninger (ca 2×2 cm), og del blomkålen i små buketter. Varm opp en stor gryte på middels sterk varme, og ha oppi flytende margarin. Stek rødløken til den blir blank og myk. Tilsett finhakket hvitløk, garam masala, spisskummen, gurkemeie og chiliflak. La krydderne varmes 1 minutt mens du rører. Tilsett søtpotet, linser og grønnsakbuljong og la alt koke i ca 10 minutter. Deretter legger du blomkålbukettene og hermetiske tomater i gryta. Rør om og kok videre i 8–10 minutter, til blomkålen så vidt er mør. Smak til med salt og sitronsaft.

TIPS: Pass på at hvitløken ikke blir svidd, da smaker den bittert. Server gjerne ferske naanbrød til gryten. Yoghurt naturell eller raita smaker også godt til. Husk å rydde etter deg!

Ønsker du å motta inspirasjon til aktiviteter i mat- og helse rett i innboksen din? Meld deg på nyhetsbrevet fra FeteFakta!