LÆRINGSMÅL: Kunne lese og forstå ingrediens- og næringsdeklarasjonen til mat- og drikkevarer og velge smart utifra dette.

3A.
SYNLIG &
USYNLIG FETT

Fett i matvarer er enten synlig eller usynlig. Synlig fett kan være smør, margarin, matfett, oljer eller det hvite fettet på en kotelett, entrecote eller en skive salami. Av alt fett vi får i oss er i gjennomsnitt 70 prosent usynlig fett, mens 30 prosent er synlig fett.

Usynlig fett finnes i fet fisk, kaker, kjøttdeig og pølser eller i meieriprodukter som fløte, rømme, helmelk, ost og iskrem. Når fettet er finfordelt og blandet i produktene, er det nesten helt umulig å vurdere hvor mye fett matvaren inneholder. Derfor er det smart å lese næringsdeklarasjonen. Der står det hva matvaren inneholder av fett og ulike næringsstoffer.

3B.
NÆRINGS- DEKLARASJONEN

Deklarasjoner på matvarer gir deg oversikt over hvilke ingredienser som finnes i produktet, og hvilket næringsinnhold det har. Det er nyttig når du vil vite hvor mye usynlig fett det er i maten du spiser.

Det er regler for merking av næringsmidler, og det er obligatorisk å merke produkter med både en ingrediensdeklarasjon og en næringsdeklarasjon. Ingrediensen det finnes mest av i produktet står først. Deretter kommer de resterende ingrediensene i fallende rekkefølge. Næringsinnholdet skal fortelle hvor mye energi, fett, mettet fett, karbohydrat, sukkerarter, protein, salt og fett 100 gram av matvaren inneholder. På noen produkter finnes en såkalt utvidet næringsdeklarasjon. Da gis det flere detaljer om innholdet av enumettet og flerumettet fett, omega-3, vitaminer og mineraler som er i produktet. Det er produsentene selv som har ansvar for at produktene er merket i henhold til regelverket.

Hvis du vil se noen eksempler på en ingrediensdeklarasjon eller en næringsdeklarasjon kan du gå inn på kolonial.no. Der kan du søke på næringsinnholdet til over 6000 ulike mat- og drikkevarer.

Hva kan du om (u)synlig fett og næringdsdeklarasjonen?

3D.
PUGGEFAKTA
OM FETT I MAT

SYNLIG FETT er fett du kan se i produktet, som smør, margarin, matfett, oljer eller det hvite fettet på en kotelett.

USYNLIG FETT er fett du ikke kan se i produktet, og finnes i fet fisk, kjøttdeig og kaker – eller i meieriprodukter som fløte, rømme, ost og iskrem.

Usynlig fett er ofte finfordelt og blandet inn i produktet slik at det er vanskelig å vurdere hvor mye fett matvaren inneholder. Det er derfor smart å lese næringsdeklarasjonen for å få en oversikt.

INGREDIENS- OG NÆRINGSDEKLARASJONEN forteller deg hvilke ingredienser og næringsinnhold et matprodukt har. Ingrediensen det finnes mest av står først, deretter de resterende ingrediensene i fallende rekkefølge. Næringsinnholdet forteller hvor mye energi, protein, karbohydrat og fett 100 gram av matvaren inneholder.

Ønsker du å motta inspirasjon til aktiviteter i mat- og helse rett i innboksen din? Meld deg på nyhetsbrevet fra FeteFakta!