LÆRINGSMÅLForstå kostsirkelen for å planlegge måltidene

dine – så du får i deg riktig mengde næringsstoffer gjennom dagen.

2A.
FETT FOR KROPPEN

Fett har i dagens samfunn fått et ufortjent dårlig rykte, og mange tenker på fett som noe du bør holde deg langt unna. Sannheten er at fett er et superviktig næringsstoff og en energikilde som kroppen er helt avhengig av.

6 GRUNNER TIL AT KROPPEN TRENGER FETT

1. Fett er det mest energirike av næringsstoffene, og gir deg energien du trenger til utvikling og vekst.

2. Fett er nødvendig for at kroppen din skal kunne ta opp og bruke de fettløselige vitaminene A, D, E og K. Disse vitaminene er viktige for synet, immunforsvaret, blod, vekst og for å styrke skjelettet.

3. Fett er en del av byggesteinene til hormoner. Hormoner er signalstoffer som sørger for å sette i gang og vedlikeholde prosesser i kroppen.

4. Fett isolerer organene dine inne i kroppen, og beskytter dem mot støt og slag.

5. Fett finnes i kroppens cellevegger, og er viktig for å frakte næringsstoffer inn og ut av cellene, og for cellestruktur.

6. Fettet som ligger lagret like under huden, hjelper kroppen med å holde en jevn temperatur, og beskytter mot kulde og varme.

2B.
FETT NOK

I en verden full av «kostholdseksperter» kan det være vanskelig å vite hvem du skal høre på, og det kan virke som om at det dukker opp nye dietter nesten daglig.

Mattrendene er mange og skiftende, men overraskende ofte har de fokus på at du kun skal spise mat fra en bestemt matvaregruppe. Noen sier at du bare skal spise fett, noen sier det stikk motsatte – og tusen andre sier tusen andre ting.

Vi mener bestemt at nøkkelordet er variasjon, ta en titt på norske helsemyndigheters kostholdsråd.

https://www.helsedirektoratet.no/

 

2C.
KOSTSIRKELEN

Kostholdsirkelen kan være et godt hjelpemiddel for at du får i deg de næringsstoffene du trenger. I kostholdsirkelen er ulike matvarer plassert sammen i forskjellige grupper, og størrelsen viser hvilke matvarer det er bra å spise mye av, og hvilke det kan være greit å spise litt mindre av.

Velger du matvarer fra de store områdene er det lettere å få tilstrekkelige mengder av alle de næringsstoffene du har behov for. Noen næringsstoffer gir oss energi, mens andre har betydning for ulike prosesser som blir utført i kroppen. Næringsstoffer som gir oss energi er fett, protein og karbohydrater. For et variert og balansert kosthold bør du spise mat fra alle gruppene. Alt er lov, men med måte! Med et variert kosthold, som også inneholder fett – sikrer du at kroppen din får i seg de næringsstoffene den faktisk trenger.

2D.
FETT OG ENERGI

Fett er det næringsstoffet som gir mest energi, og fett er helt nødvendig i mange prosesser i kroppen. Du trenger fett for at kroppen skal fungere best mulig. For at kroppen skal fungere optimalt bør du vite litt om hvor mye fett kroppen din trenger, og hva slags type fett du bør spise mest av.

Energiprosent
Når vi snakker om hvor mye fett du skal spise, bruker vi begrepet energiprosent. Energiprosent kan forklares med hvor stor andel fettet skal utgjøre av den energien du trenger hver dag.  

Det anbefales at kostens totale fettinnhold bør bidra med 25-40 energiprosent. Det betyr at av all den maten du spiser i løpet av en dag, og som omregnes til energi i form av kalorier, bør energien fra fett utgjøre 25-40 prosent.

Hvor mye energi du trenger, er forskjellig fra dag til dag. Dager du er i mye aktivitet øker behovet for energi, og du trenger mer fett. Det er derfor viktig å spise godt de dagene du trener.

De ulike typene fett er anbefalt å bidra forskjellig med energi.

Mettet fett <10 energiprosent
Enumettet fett 10-15 energiprosent
Flerumettet fett 5-10 energiprosent

Ved å spise nøtter, avokado, oliven, planteoljer som olivenolje, rapsolje og solsikkeolje, plantemargarin, majones og fet fisk øker du energiprosenten fra en- og flerumettet fett.

 

Hva kan du om kosthold og kroppen?

2F.
PUGGEFAKTA
OM FETT FOR KROPP

FETT har i dagens samfunn fått et ufortjent dårlig rykte, og mange tenker på fett som noe du bør holde deg langt unna. Sannheten er at fett er et superviktig næringsstoff og en energikilde som kroppen er helt avhengig av.

6 GRUNNER til at kroppen trenger fett:
1. Fett er kroppens største energikilde.
2.
Fett er for å nyttiggjøre seg de fettløselige vitaminene A, D, E og K.
3. Fett er en viktig del av byggesteinene til hormoner.
4. Fett isolerer organene, og beskytter mot støt og slag.
5. Fett er viktig for å frakte næringsstoffer inn og ut av cellene.
6. Fett hjelper kroppen med å holde en jevn temperatur. 

KOSTHOLDSIRKELEN er et godt hjelpemiddel til at du får i deg de næringsstoffene du trenger. For et variert og sunt kosthold bør du spise mat fra alle gruppene i kostholdsirkelen, med spesielt fokus på mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk.

Nøkkelordet er balanse, og hvis du følger kostholdsirkelen sammen med norske helsemyndigheters kostholdsråd ligger du godt an.

AKTIVITET OG ENERGI er viktig for å ta vare på kroppen din, akkurat som fett. Fett er kroppens største energikilde særlig umettet fett er gunstig for prestasjon og trening. Husk å drikke nok vann før trening!

Ønsker du å motta inspirasjon til aktiviteter i mat- og helse rett i innboksen din? Meld deg på nyhetsbrevet fra FeteFakta!