EMULSJON

Når du lager mat skjer det flere kjemiske reaksjoner mellom stoffer i maten. Noen stoffer lar seg ikke blande, som for eksempel olje og vann. Men ved å tilsette et hjelpestoff, en såkalt emulgator, binder stoffene seg sammen likevel. Denne reaksjonen kalles emulsjon.

Vi finner emulsjoner blant annet i majones, saus og i margarin.

Nå skal du prøve å lage en emulsjon.

AIOLI

INGREDIENSER

Til aioli (per pers):
2                   
eggeplommer

1/2 ss           sitronsaft

1/2 ts           dijonsennep

1 båt            presset hvitløk

2 dl               nøytral matolje

salt + pepper

Til søtpotetfries:
2-3               
søtpoteter

3 ss              maisenna

3 ss              olje

1 ts              flaksalt

SLIK GJØR DU DET

Steketemperatur 225 grader (varmluft) – Steketid 15-25 minutter

1.   Finn frem alle ingrediensene og sett dem på benken, slik at de får samme temperatur.

2.   Skrell søtpotetene og skjær dem i staver, ca. 2 cm brede.

3.   Legg dem i en bolle med vann i 25-30 minutter (gjerne lengre).

4.   Sett stekeovnen på 225 grader varmluft.

5.   Lag aioli. Start med å finne frem en høy bolle og visp.

6.   Skill eggeplomme fra eggehvite og legg eggeplommene i bollen. Eggehvitene legger du i en annen bolle, som dere kan bruke til noe annet.

7.   Tilsett salt og rør dette sammen til eggeplommene er lyse og tykke.

8.   Bland inn hvitløk, sennep og sitronsaft.

9.   Spe forsiktig med olje mens du visper. Det er viktig å ha en tynn stråle med olje. Pass på at aiolien hele tiden er glatt og blank.

10. Når all olje er tilsatt smaker du til med salt og pepper.

11. Fortsett med søtpotetfriesen. Helle av vannet, tørk søtpotetstavene litt og legg dem i en brødpose. Tilsett maisenna, olje og flaksalt. Vend på posen slik at blandingen setter seg på søtpotetstavene.

12. Fordel søtpotetstavene utover et stekebrett og stek midt i ovnen i 15-20 minutter til de er gjennomstekte inni og sprø utenpå. Dersom de ikke jar blitt sprø utenpå, kan du bruke grillfunksjonen i noen få minutter til slutt.

Ønsker du å motta inspirasjon til aktiviteter i mat- og helse rett i innboksen din? Meld deg på nyhetsbrevet fra FeteFakta!